fbpx

Stoppen met jezelf wegcijferen

Jezelf wegcijferen voelt makkelijker dan kiezen wat goed is voor jou. Gek hé? Eigenlijk niet, als je bedenkt dat je vanaf jongs af aan al hebt geleerd om jezelf weg te cijferen. Dan doe je het al praktisch je hele leven! Het is een patroon die jij hebt ontwikkeld in je jeugd en de rest van je leven steeds meer eigen gemaakt. Daardoor voelt het dus ook zo normaal en veilig.

Toch kan ik me zo voorstellen dat je steeds vaker voelt: Ik wil mezelf niet meer wegcijferen!

Dit besef is een mooi punt omdat je vanuit hier andere keuzes kunt gaan maken. Als je voelt dat je klaar bent met een bepaalde patroon of gedrag wat je vertoont, dat is de tijd om serieus dingen te gaan veranderen. Daar ga ik het later in dit artikel over hebben, hoe je kunt stoppen met jezelf wegcijferen.

Stop met jezelf wegcijferen

Jezelf wegcijferen

Jezelf wegcijferen betekent eigenlijk jezelf aan de kant zetten voor een ander. Dit kan zijn je partner, je ouders, vrienden, collega’s of je baas. Je kunt jezelf ook wegcijferen voor een groep. Jezelf wegcijferen betekent in essentie dat je meer rekening houdt met de ander dan met jezelf. In het contact met anderen hou je sowieso altijd wel rekening met de andere(n), maar het hoeft niet ten koste te gaan van jezelf.

Jezelf wegcijferen is in essentie heel mooi, je wilt namelijk dat het goed gaat met anderen. Dat komt in de meeste gevallen vanuit een goed hart, omdat je oprecht mensen wilt helpen. Klaarstaan voor anderen en andere mensen willen helpen is mooi, maar het moet niet ten koste gaan van jou. Of je moet het niet doen omdat je dan een goed gevoel krijgt over jezelf of omdat je dan gezien wordt. Je mag leren dat jij al helemaal goed bent zoals je bent, zonder de goedkeuring, waardering of liefde van anderen.

Jezelf wegcijferen komt voort uit verschillende dingen:

  • Je vind jezelf niet belangrijk
  • Je werd vroeger door je ouders niet gezien of serieus genomen
  • Je bent (hoog)gevoelig
  • Je hebt weinig zelfvertrouwen
  • Je hebt een lage eigenwaarde
  • Bang voor afwijzing (als ik dit niet doe, gaat hij zij/mij misschien wel weg)

Veelal is het een combinatie van de dingen hierboven beschreven. Ooit heb jij als klein kind de conclusie getrokken dat het beter was om jezelf weg te cijferen, omdat je dan bijvoorbeeld jouw ouders niet tot last zou zijn. Of omdat je voelde dat je niet gezien werd door je ouders en daarmee besloten heb dat je het niet waard bent, waardoor je jezelf bent gaan wegcijferen. Op dat moment, toen je nog klein was, heeft dit patroon jou geholpen. Voor jou voelde het veiliger om jezelf weg te cijferen dan jezelf helemaal te laten zien (want je mocht er niet zijn bijvoorbeeld). Dit patroon heb je de rest van je leven meegenomen en nu voel je: het past niet meer. Tijd voor verandering dus!

Jezelf verliezen

Als je doorgaat met jezelf wegcijferen voor anderen kun je op een gegeven moment jezelf verliezen of jezelf kwijtraken. Dit gebeurt vaak in een romantische relatie. Het ‘wij’ staat meer dan op voorop dan ‘ik’. Je gaat steeds meer voor de ander doen en klaarstaan voor de ander, waardoor je jezelf verliest.

Als je jezelf sinds je jeugd hebt aangeleerd om jezelf weg te cijferen dan is er een grote kans dat je jezelf ook in een relatie wegcijfert. Als je een partner ontmoet die het eigenlijk wel fijn vindt dat jij jezelf wegcijfert of die zichzelf het belangrijkst vindt (bijvoorbeeld een partner met narcistische trekken), dan kun je jezelf helemaal kwijtraken, tot op het punt dat je niet meer weet wie je nu echt bent.

Stoppen met jezelf wegcijferen

Stop er gewoon mee! Als het zo makkelijk zou zijn hé?

Stoppen met jezelf wegcijferen is een proces. Je kunt niet verwachten dat het je van de één op de andere dag kan stoppen. Dit zijn de stappen die kunt zetten om te stoppen met jezelf weg te cijferen.

  1. Bewustwording

Je mag je heel bewust gaan worden van wanneer jij jezelf wegcijfert. Wanneer doe je dit? Is het vooral als je met bepaalde mensen bent? Waarom heb je de behoefte om jezelf weg te cijferen?

  1. Anderen keuzes maken

Als je je bewust bent geworden van de momenten waarop jij jezelf vaak wegcijfert, dan kun je in dit moment andere keuzes maken. Check dan bij jezelf in en vraag jezelf af wat jij wilt of wat jij nodig hebt. Handel daar dan naar!

  1. Liever naar jezelf toe zijn

Je mag leren meer compassie te hebben voor jezelf. Besef dat jij als klein kind de conclusie hebt getrokken dat je niet belangrijk was, waardoor je jezelf bent gaan wegcijferen. Wat zou je tegen die kleine versie van jezelf?

  1. Jezelf op nummer 1 zetten

Je mag gaan leren dat jij wel belangrijk bent! Als je jezelf belangrijk vindt, dan voelt jezelf wegcijferen niet meer goed. Dan ga je vanzelf jezelf op nummer 1 zetten en dat is wat je uiteindelijk graag wilt!

Stoppen met jezelf wegcijferen is een proces. Geef jezelf tijd om hier aan te werken. Wees je bewust, reflecteer en maak de volgende keer andere keuzes. Jij kan dit!

Gratis masterclass stoppen met jezelf wegcijferen

In juni organsieer ik twee online masterclasses om de eerste stappen te zetten om te stoppen met jezelf wegcijferen.
Doe je mee? Meld je aan via de link!

Stop met jezelf wegcijferen

Ik ben gestopt met mezelf wegcijferen

Ik weet niet beter dan dat ik mezelf wegcijferde voor anderen. Ik vond mezelf totaal niet belangrijk. Ik hield altijd mijn mond en ging mee in wat andere wilden. Wat ik wilde deed er niet toe toch? Tegelijkertijd zocht ik wel liefde en waardering buiten mezelf, waardoor ik mezelf ging aanpassen om gezien te worden. Uiteindelijk ben ik in een relatie terecht gekomen met een man met narcistische trekken en ben ik mezelf in die relatie helemaal verloren. Na de bevalling van mijn dochter werden mijn ogen pas echt geopend en zag ik dat dit geen gezonde situatie was voor mij en voor mijn dochter. Gelukkig heb ik toen de keus gemaakt om voor mezelf te kiezen en de relatie te beëindigen.

Daarna begon voor mij het pad van mezelf herontdekken en loskomen van de relatie. Ook begon ik meer tijd te besteden aan het ontdekken van mijn patronen, zoals het wegcijferen van mezelf, en heb ik deze stap voor stap voor kunnen loslaten. Nu is het voor mij heel logisch om mezelf op nummer 1 te zetten en begeleid ik vrouwen bij dit proces om zichzelf ook op nummer 1 te zetten.

Wil je hier meer over weten? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in via deze link.

Of volg me via instagram voor meer inspiratie. 

Liefs, Debbie