fbpx

Jezelf op 1 zetten

Jij bent het belangrijkste in jouw leven! 

Niet je partner, je ouders, je kind(eren), je vrienden of je werkgever. Het is zo makkelijk om jezelf opzij te zetten en voor een ander te zorgen. Denk eens na… Doe jij vaker iets voor een ander dan voor jezelf? 

Iets voor een ander doen gaat heel gemakkelijk. Je helpt een vriendin met verhuizen, je handelt een klusje af voor een collega en gaat mee naar een verjaardag van iemand die je bijna niet kent. Je hoeft er niet lang over na te denken als iemand je om hulp vraagt. Het antwoord ‘ja’ komt snel in je op en geeft je een goed gevoel. Het gevoel dat je er toe doet. Dat voelt goed, waardoor het makkelijker wordt om het nogmaals te doen. 

Hoe mooi het ook is om dingen te doen voor anderen, op een gegeven moment loop je jezelf voorbij. Dan weet je niet meer wat je voor jezelf of voor die ander doet. Je leeft op de automatische piloot en bent de richting kwijt. Er zit maar één ding op:

Jezelf op 1 zetten!

 Jezelf op 1 zetten zal aan het begin egoïstisch voelen omdat je gewend bent eerst dingen voor een ander te doen en daarna pas voor jezelf. Toch is jezelf op 1 zetten essentieel voor een gelukkig leven op jouw voorwaarden. Alleen als jij keuzes maakt die goed zijn voor jou en jezelf niet meer wegcijfert, kun jij jouw hart gaan volgen. 

Hoe zet je jezelf op 1? 

  • Door regelmatig iets voor jezelf te doen. Iets waar jij blij van wordt. 
  • Door keuzes te maken die goed zijn voor jou. Ook al heeft iedereen daar een mening over. Als jij er blij van wordt, is het de juiste keuze.  
  • Door jezelf als prioriteit te zien en eerst goed voor jezelf te zorgen, voordat je voor iemand anders kan zorgen. 
  • Grenzen aangeven – niet meteen ‘Ja’ op iets of iemand te zeggen. Eerst nadenken en voelen: ‘wil ik dit?’ ‘hoe voelt het als ik ja of nee zeg?’
  • Schijt hebben aan anderen, aan de mening van anderen en aan het idee dat andere mensen een mening over jou hebben.

JIJ bent de belangrijkste persoon in je leven. Deze zin mag je heel vaak aan jezelf herhalen! 

De mening die jij over jezelf hebt is belangrijker dan de mening van anderen. Vaak heb jij zelf in je hoofd bedacht wat iemand anders over jou denkt. De verwachting die jij hebt is vaak veel kritischer dan wat mensen in werkelijkheid denken. Bij jou schuilt er een bepaalde angst in jezelf dat je niet goed genoeg bent. Daarom ga je op zoek naar bevestiging of waardering buiten jezelf.

Hoe verander je dit?

Door constant jezelf op nummer 1 te zetten. Door jezelf als prioriteit te zien, ga je beter voor jezelf zorgen en keuzes maken die goed zijn voor jou. Het betekent misschien dat je een andere route neemt dan wat jij of andere verwacht hadden. Als jij er gelukkig van wordt, dan is dat goed voor jou. Wat goed voor jou is, betekent niet altijd dat het goed is voor iemand anders. Dit kan betekenen dat je jezelf opnieuw gaat ontdekken en dat je merkt dat sommige dingen of mensen niet meer passen in jouw leven. Dit is niet iets wat in één keer gebeurd. Dit is een langzaam proces. Aan het begin zal het je nog lastig vinden om jezelf op nummer 1 te zetten en doe je vaak nog dingen voor een ander. Uiteindelijk zal je steeds vaker merken dat je voor jezelf durft op te komen en te kiezen voor jezelf.

Wat levert je dit op?

Een leven waarbij je vanuit je hart gaat leven. Doordat je dichtbij jezelf blijft kun je goed bijsturen om op het pad te blijven wat jou gelukkig maakt. Een leven waarbij je in een flow zit en veel energie hebt.

Vind jij het moeilijk om jezelf op 1 zetten? Door middel van persoonlijke coaching help ik jou bij het herstellen van de verbinding met je zelf en help ik jou stappen te zetten richting jouw droomleven. Lees hier meer over het Terug in je Kracht coachtraject.