fbpx

In films en boeken wordt vaak het romantische beeld geschetst dat twee geliefden samensmelten. Samen één worden. Het klinkt heel romantisch, maar dit is alleen mogelijk als een van de twee zich wegcijfert. Jezelf wegcijferen betekent in uiterste gevallen dat je jezelf kwijtraakt of dat je jezelf verliest. Je weet niet meer wie je bent, wat je wilt of hoe je iets voor jezelf moet doen.

Jezelf wegcijferen in een relatie

Dat je rekening houdt, er voor iemand wilt zijn en dienstbaar wilt zijn voor de ander is helemaal normaal in een romantische relatie. Het moet alleen niet ten koste gaan van jezelf. Dan sla je teveel door en maak je de ander belangrijker dan jezelf. Je bent dan meer bezig met de ander, wat hij wilt, wat hij voelt, wat zijn hobby´s zijn of wat hij in de weekenden wilt doen. Daarmee verlies je wie jij bent, wat jij wilt, waar jij blij van wordt en wat jij voelt.

De belangrijkste relatie die we hebben is die met onszelf. Maar het blijkt toch vaak lastiger om dichtbij onszelf te blijven in connectie met de ander. Het voelt veilig om te verdwijnen in de ander en helemaal op te gaan in de relatie. Het gevoel van samen sta je sterker. Het gevaar is ook dat je verwacht dat de ander jouw problemen oplost.

Jezelf wegcijferen gebeurt vaak onbewust en heel geleidelijk. Ik deel in dit artikel drie reden die veel voorkomen bij vrouwen.

 1. Jij denkt dat het zo hoort.
 2. Liefde en erkenning buiten jezelf zoeken.
 3. Partner die dit van je vraagt of verlangt.

Hieronder worden alle redenen omschreven. Aan het eind van het artikel deel ik met je wat je kunt doen om te stoppen met jezelf wegcijferen in een relatie.

   1. Je denkt dat het hoort

  Grote kans dat jij jouw moeder zichzelf zag wegcijferen in de relatie met jouw vader of in relatie tot anderen. Aangezien jouw moeder jouw voorbeeld was, ben jij tot de conclusie gekomen dat dit is zoals het hoort en dat dit normaal is. Je bent er vanuit gegaan, toen je klein was, dat een vrouw zichzelf moet wegcijferen of opofferen voor de ander.

  80 jaar geleden was dit de norm en had een vrouw geen recht van spreken in een relatie. Ze deed wat er van haar gevraagd en verwacht werd en wist wat haar plaats was. Zo gek is het dus niet dat jouw moeder (maar 1 of 2 generaties later), dit ook in bepaalde mate deed. Tegenwoordig wordt dit niet meer verwacht van vrouwen en past het ook niet bij de huidige tijd. We leven nu in een tijd waarin een vrouw zichzelf op waarde mag schatten en haar grens aangeven als een man te ver gaat.

  Het is mooi dat jij je bewust bent geworden van deze overtuiging, deze kun je nu gaan veranderen naar een overtuiging die bij jou past en jouw in je waarde laat.

  1. Liefde en erkenning buiten jezelf zoeken

  Door eerdere ervaren in jouw leven heb je een patroon ontwikkeld van jezelf niet goed vinden en/of het jezelf niet waard vinden. Om toch de liefde, aandacht, erkenning en waardering te voelen waar je zo naar verlangde, ben je deze dingen buiten jezelf gaan zoeken. Dit ben je eerst gaan zoeken bij je ouders, familie of vriendinnetjes, maar later ook bij je romantische partner.

  Als je liefde en erkenning buiten jezelf zoekt, ben je afhankelijk van de ander om je goed te voelen. En omdat je, vooral in een relatie, constant wilt voelen dat je het waard bent, ga je jezelf steeds meer wegcijferen om de waardering en liefde te blijven ontvangen. Als je die namelijk niet ontvangt, voel je je niet goed genoeg. Omdat dat geen fijn gevoel is, ga je andere manieren vinden om te krijgen wat je wilt en ga je jezelf aanpassen of doen wat jij denkt dat hij zou willen.

  Je zit vast in een patroon wat niet helpend is. Je blijft namelijk constant iets buiten jezelf zoeken waardoor je jouw eigen grenzen verlegt en jezelf uiteindelijk verliest.

  Voor jou is het belangrijk om te helen en te voelen dat je het waard bent!

  1. Je partner vraagt of verlangt dit van jou

  Het kan zo zijn dat een partner het eigenlijk wel fijn vind dat hij de leiding heeft en dat hij kan bepalen hoe jullie leven er uit ziet. Jij wilt als vrouw, jouw partner gelukkig zien en daardoor verleg je constant je eigen grenzen. Onbewust en heel geleidelijk cijfer jij jezelf steeds meer een beetje weg. Na een aantal jaar is het heel normaal geworden dat hij bepaalt wat jullie op televisie kijken of dat jij meegaat naar zijn hobby’s.

  In sommige gevallen kun je te maken krijgen met een partner die van jou verlangt dat zijn behoeftes belangrijker zijn dan die van jezelf. Dan draait alles om hem en vraagt hij als het ware van jou om jouw eigen behoeftes opzij te zetten. Dit komt vaak voor bij mannen met narcistische trekken.

  Jij bent en blijft een eigen persoon, met eigen interesses, kwaliteiten en gevoelens. In een relatie is het belangrijk om hier aandacht aan te blijven besteden. Dus ondanks dat dit patroon er in is geslopen, jij mag altijd voor jezelf kiezen. Jij bent belangrijk, weet je nog?

Stoppen met jezelf wegcijferen

Het belangrijkste wat je mag gaan doen om te stoppen met jezelf wegcijferen, is naar binnen te keren. Te voelen wat er echt in jouw speelt. Emoties te voelen die je al lang hebt onderdrukt. Om woorden te geven aan je gevoelens. Om oké te zijn met jezelf.

Het antwoord ligt binnen in jou!

Het uiteindelijke resultaat van stoppen met jezelf wegcijferen is jezelf op nummer 1 zetten. Het jezelf waard vinden en zelfliefde voelen. Dit is een proces, wat vaak start als je een relatie hebt gehad waarin je jezelf bent kwijtgeraakt. Blijkbaar moest dit gebeuren voor jou om deze les te leren. Om te zorgen dat jij belangrijk bent en dat jij het waard bent om een fijne relatie te hebben, waarbij je jezelf niet hoeft weg te cijferen.

Ik heb jarenlang mijzelf weggecijferd. Ik vond mezelf niks waard, dus ging ik liefde en erkenning buiten mezelf zoeken. Ik dacht altijd dat de ander mij compleet kon maken. Ik ben ook terecht gekomen in een relatie met een man met narcistische trekken. Hij liet me nog slechter over mezelf voelen en aan mezelf twijfelen, waardoor ik mezelf helemaal ben kwijtgeraakt. Ik wist niet meer wie ik was, wat ik wilde of waar mijn grens lag. Dat was het startpunt van een mooie reis naar binnen, mezelf opnieuw leren kennen, luisteren naar m’n lichaam en mijn gevoel en écht voelen dat ik het waard ben.

Mocht je het fijn vinden om een keer samen te komen met andere vrouwen die zichzelf zijn kwijtgeraakt in een relatie? Doe dan een keer mee aan een gratis online vrouwencirkel.

Zou je het fijn vinden om 1-op-1 begeleiding te krijgen bij dit proces? Bekijk dan mijn aanbod of plan een gratis kennismakingsgesprek in.