fbpx

Dat voelt eng. Want hoe weet je dat het niet weer een narcist is? Hoe zorg je ervoor dat je jezelf niet verliest in een verbinding met een ander? Kan ik hem wel vertrouwen? Ik zie zoveel rode vlaggen! Ik weet niet of mijn hart het aankan!

Dit zijn gedachten die in je hoofd kunnen spelen als je je weer wilt openstellen voor de liefde na een narcistische relatie. Een relatie met een narcist heeft impact op je, het heeft een litteken achtergelaten op hart en misschien heb je wel een paar muren om je hart heen gebouwd om jezelf te beschermen tegen de pijn die het jou gebracht heeft.

We willen als mens heel graag verbindingen aangaan, dat hebben we nodig. Net als liefde en aandacht. Hoe eng het ook voelt om opnieuw te verbinding aan te gaan na een relatie die pijn heeft gedaan, het is een verlangen! Je kan dit verlangen wel even onderdrukken onder het mom van ‘Ik ben nog niet klaar voor een nieuwe relatie’, maar op een gegeven moment gaat het verlangen toch weer omhoog komen. Hoe kun je je dan weer openstellen voor een nieuwe liefde?

Openstellen voor de liefde in jezelf

In het proces van herstellen van een narcistische relatie is het heel belangrijk om de relatie en verbinding met jezelf te herstellen. Grote kans dat je jezelf hebt aangeleerd je hele leven klaar te staan voor anderen en is er nooit veel aandacht geweest voor de belangrijkste relatie in je leven: die met jezelf. Als je jezelf hebt weggecijferd of als je jezelf bent gaan aanpassen, ben je steeds verder van jezelf komen te staan. Zo ben je op een gegeven moment jezelf verloren. Herkenbaar?

Het is belangrijk om terug te komen bij jezelf en de liefde in jezelf, voordat je je gaat openstellen voor de liefde na een narcistische relatie. Je mag eerst helemaal leren vertrouwen op jezelf en leren om dichtbij jezelf te blijven, zodat jij je in de volgende relatie niet opnieuw verliest. Dit heeft te maken met zelfliefde, zelfvertrouwen, zelfwaardering, zelfrespect en zelfcompassie. Voordat je je gaat openstellen voor de liefde na een narcistische relatie is het belangrijk om ‘inner work’ te gaan doen. Om eerst je shit op te ruimen, het jezelf helemaal waard te vinden en het gevoel hebben niemand nodig te hebben. Daarna kun je je op een gezonde manier weer openstellen voor de liefde na een narcistische relatie.

Ik geloof dat het goed is om na een narcistische eerst een aantal jaar de tijd neemt om te herstellen en de relatie met jezelf te verbeteren, voordat je je weer openstelt voor een nieuwe liefde. Voor iedereen is dit anders, dus volg hierin vooral je eigen gevoel. Wees je vooral bewust dat je niet op zoek gaat naar liefde, om op iets te vullen in jezelf of omdat je je eenzaam voelt. Eerst mag je helen 😊

De uitspraak ‘Je moet eerst van jezelf houden voordat je van iemand anders kan houden’ heeft een kern van waarheid in zich maar klopt niet helemaal. Het proces van jezelf houden is een lang proces, het kan zo maar een proces zijn van vijf jaar voordat je echt helemaal kan zeggen: ik hou van mezelf. In de tussentijd is het wel al mogelijk om je op een gezonde manier te verbinden met iemand anders, zolang je weet hoe je dichtbij jezelf kunt blijven. En daarvoor heb je wat inner work te doen!

Openstellen voor de liefde na een narcistische relatie

Muren om je hart

Dat je jezelf wilt beschermen voor pijn is logisch. Als mensen willen wij het liefst zo min mogelijk pijn ervaren en we doen er alles aan om deze pijn te vermijden. Om je hart te beschermen voor pijn heb je muren gebouwd, of misschien zelfs wel hekken met prikkeldraad. Je bent bang om gekwetst te worden en dus hou je iedereen op afstand. Wil jij weer echt een diepe verbinding aan gaan met iemand? Wil jij jouw hart echt helen? Dan moet je die muren om je hart afbreken en je weer durven openstellen voor liefde, met alle risico’s van dien.

Als jij namelijk heel terughoudend opstelt tegenover een ander, krijg je ongeveer hetzelfde terug. Terwijl als jij je hart zou openen, een klein beetje, en jezelf durft te laten zien, dat kan een ander dat ook terug doen. Dan ontstaat er verbinding!

Ik heb wel geleerd dat je in de liefde aantrekt wat je uitzend. Zo zocht ik een jaar na de relatie met mijn narcistische ex vooral iemand die mij aandacht kon geven om mij een goed gevoel over mezelf te geven. Ik vond mezelf niks waard dus trok ik mannen aan die mij ook niet op waarde kon schatten. Als ik iemand ‘gevonden’ had, ging ik er alles aan doen om te zorgen dat hij mij leuk vond, ik ging pleasen en mezelf aanpassen. Dit werkte niet. Dit was voor mij een teken om eerst aan de slag te gaan met mezelf.

Pas toen ik eenmaal mijn shit had opgeruimd, zelfliefde voor mezelf voelde en helemaal mezelf durfde te zijn, trok ik mannen aan die serieus waren en waarmee ik diepgaande gesprekken kon voeren, waardoor ik het gevoel gezien te worden.

Het kan ook zo zijn dat er nog geen ruimte is voor een nieuwe liefde, omdat je de relatie met jouw narcistische ex nog niet helemaal verwerkt hebt. Om echt verder te kunnen is het goed om die relatie en dat hoofdstuk echt af te sluiten. Wil je dit goed aanpakken? Koop dan de masterclass ‘Loskomen van jouw narcistische ex’ voor €11.

Je weer openstellen voor de liefde – hoe doe je dat?

Als je je inner work hebt gedaan en bereid bent om de muren om je hart af te breken, dan kun je je weer openstellen voor de liefde na een narcistische relatie. Hoe fijn zou het dan zijn als hij dan opeens voor je deur staat en aanbelt toch? Zo makkelijk zal het helaas niet zijn.

Ook het proces van daten en putting yourself out there is ook niet altijd makkelijk. Je gaat jezelf op andere vlakken tegenkomen. Het vraagt van jou om heel dicht bij jezelf te blijven, jouw grenzen aan te geven en heel goed te voelen. Je hebt geleerd in een relatie wat je NIET wilt, dat zorgt er voor dat je beter weet wat je wel wilt. Het is daarom fijn om een lijst te maken voor jezelf met dingen die jij zoekt in een man en in een relatie (dit zijn twee verschillende dingen). Zie deze lijsten niet als hele strenge eisenlijsten maar wel dingen je die minimaal wilt zien of verwachten van iemand. Je gaat namelijk niet meer settlen voor iemand. Je wilt niet dat iemand met je hart gaat spelen en dus mag je heel kritisch zijn als je iemand leert kennen.

Stel je voor, de situatie ziet er zo uit: je bent zelfverzekerd, je weet wie je bent en wat je wilt in het leven en je zoekt een leuke man, niet omdat je hem nodig hebt maar omdat het een mooie aanvulling zou zijn op je leven. Je weet waar je naar op zoek bent en je hebt vertrouwen dat je hem gaat vinden. Dan is de taak aan jou om iedere man die je ontmoet (online, in real life of via via) gaat leren kennen waardoor het doel is om te ontdekken of jij hem leuk vindt. Waar je vroeger veel bezig was met vind hij mij wel leuk, ligt nu de focus op jouw gevoel bij hem en of jij geïnteresseerd bent. Is er iets wat je niet leuk vind? Twijfel je? Voelt iets niet goed? Dan is het een nee en mag je het afkappen.

Door vaker nee te zeggen neem je jezelf serieus. Je gaat niet meer voor iemands potentie, je wilt dat het meteen goed zit vanaf het begin. Je hebt eerder veel tijd gestopt in een man, wie je misschien als project zag of waarvan je het gevoel had hem te kunnen redden? Dat gaat dus niet meer gebeuren! 

Openstellen voor liefde na een narcistische relatie

Het is een proces..

Jezelf openstellen voor de liefde na een narcistische relatie is een proces, vooral in jezelf. Je weet nooit of je er helemaal klaar voor bent. Ik geloof wel dat je pas echt je hart kunt helen als je deze weer openstelt. Er zullen angsten en onzekerheden bij komen kijken, maar als jij een goede man gevonden hebt, zal hij er voor je zijn en kunnen jullie samen helen. Het is voor jouw weggelegd lieve vrouw!

Zou jij het fijn vinden om ondersteuning te krijgen in dit proces? Zowel bij het innerlijke werk wat je mag doen om jezelf weer op nummer 1 te zetten of bij het jezelf weer durven openstellen voor de liefde. Ik begeleid je met liefde door deze stukken heen. Ik heb zelf een relatie gehad met een narcist en heb daar goed van weten te herstellen. Ook is het mij gelukt om een fijne en liefdevolle relatie aan te gaan en mijn hart weer open te stellen. Het was eng, maar ook heel bijzonder!

Plan een gratis kennismakinggesprek in om te kijken hoe ik jou zou kunnen ondersteunen.