fbpx

Jezelf herontdekken na een narcistische relatie

In een narcistische relatie raak je de verbinding met jezelf kwijt. Je gaat je anders voordoen om de ander te pleasen. Om liefde te ontvangen. Waarschijnlijk heb jij zoveel gegeven in de relatie, maar keeg je er heel weinig voor terug.  Doordat je een lange tijd onderdrukt of gemanipuleerd bent, weet je niet meer wie je bent of wat je wilt. De narcist bepaalde voor jou wat je moest doen of hoe je je moest gedragen, waardoor je steeds verder van jezelf af kwam te staan. Dat is best lastig om je leven weer op te bouwen na deze relatie. Wat is er dan nodig? Jezelf herontdekken na een narcistische relatie. 

Jezelf zijn

In de relatie kon je niet volledig jezelf zijn waardoor je bepaalde delen van jezelf bent gaan wegstoppen. Je mocht jezelf niet zijn, want dan werd je afgekeurd. Je bent daardoor gaan geloven dat wie jij bent en hoe jij bent, niet goed genoeg is. Je bent je anders gaan gedragen (om die liefde te ontvangen) en continue bleef je je maar aanpassen naar wat hij wilde. Het voelde ook alsof je het nooit goed kon doen, er was altijd wel iets mis met je.

Waarschijnlijk heb je jezelf daardoor aangeleerd om jezelf naar beneden te praten. Om negatief over jezelf te denken en te praten. Sta er heel even bij stil hoe erg dit is, want naast dat jouw ex je naar beneden haalde, ben jij dit ook gaan doen! Het goede nieuws? Je hebt het jezelf aangeleerd, dus dan kan je het jezelf ook weer afleren! Hele belangrijk dingen daarbij zijn zelfliefde en zelfacceptatie. Door jezelf te accepteren zoals je bent, kun je meer zelfliefde voor jezelf voelen en kun je ook meer zelfcompassie (lief praten en denken over jezelf) tonen.

Doordat een narcist zo geraffineerd te werk gaat, heb je misschien niet door gehad dat hij jou manipuleerde en kleineerde. Ik kwam er pas achter toen de relatie eenmaal voorbij was. Toen ik eenmaal de stap had gezet om voor mijn eigen geluk te kiezen door uit de relatie te stappen. Deze beslissing duurde bij mij een aantal maanden. Het feit dat we samen een dochter hebben, maakte de beslissing nog moeilijker. Ik wilde graag een gezin zijn, maar tegelijkertijd wilde ik ook gelukkig zijn. Hij maakte mij niet meer gelukkig, en toen ik dat eenmaal in zag, kon ik de beslissing wel nemen. Dit ging natuurlijk niet zonder slag of stoot en ik heb veel getwijfeld.

Eenmaal los van mijn ex begon ik in te zien dat onze relatie niet ‘normaal’ was. Dat hij mij afschermde van de buitenwereld, dat ik bepaalde dingen niet meer deed of mocht doen en dat hij alles voor mij bepaalde. Dat alles mijn schuld was en alles wat ik tegen hem zei, teruggekaatst werd naar mij. Ook haalde hij mij constant naar beneden en liet merken dat hij niet geloofde in mijn potentieel. Iemand zei toen iets over narcisme en toen ben ik mij erin gaan verdiepen. Ik viel bijna van mijn stoel van verbazing!

Zwart gat

Na de relatie viel ik in een zwart gat. Ik ging door, deed alsof er niets aan de hand was en zette een masker op. Nu zie ik in dat ik jarenlang vast zat in een overlevingsstand. Tegelijkertijd viel ik ook in een zwart gat. Ik was mezelf helemaal kwijt, mijn leven voelde heel onstabiel en had geen idee wat ik moest doen. Ik moest mezelf herontdekken én op mijn eigen benen staan.

Jarenlang had hij bepaald wie ik was en was mijn ware zelf onderdrukt. Wie was ik dan eigenlijk? Wat wil ik met mijn leven? Waar word ik blij van? Dit waren allemaal vragen die in mij opkwamen. Eerst moest ik herstellen van de relatie met een narcist. Daarna kwam voor mij de stap om mezelf te herontdekken. Dit ben ik gaan doen door mezelf een aantal vragen te gaan stellen.

  •  Wat zijn mijn belangrijkste waarden?
  • Hoe zou ik willen dat mijn leven eruit ziet?
  • Waar word ik gelukkig van?
  • Welke dingen / mensen geven mij energie? Welke dingen / mensen kosten mij energie?
  • Wat heb ik nodig om me goed te voelen?

Dit zijn enkele vragen die je jezelf zou kunnen stellen om dichterbij jezelf te komen. Misschien vind je het nog lastig om deze vragen te beantwoorden, dat is niet erg. Zie het herontdekken van jezelf na een heftige relatie als een proces.

Contact met je ex

Als je nog contact met jouw ex hebt, dan zal hij nog proberen invloed op jouw uit te oefenen. Jouw ex ziet jou nog steeds als die vrouw in de relatie. De vrouw waar hij macht over had en die hij kon bespelen. Zo wil jij je niet meer voelen, maar in het contact met jouw ex kun je nog wel in deze rol vervallen. Gewoon omdat je dit zo gewend bent.

De grootste uitdaging ligt om in het contact met jouw ex om in de nieuwe versie van jezelf te stappen. De vrouw die van zichzelf houdt en zich sterk voelt. Hij zal er daarna van alles aan doen om weer de controle over jou kan krijgen, maar dat gaat niet meer gebeuren als hij geen invloed meer op jou heeft.

Wil jij die sterke vrouw in jezelf ontmoeten en het vertrouwen voelen dat jij dit aankan? Doe dan deze gratis meditatie