fbpx

Volledig in je kracht staan, dat willen we allemaal. Dan voelen we de kracht in onszelf dat we alles aankunnen. We voelen ons sterk, we voelen zelfvertrouwen en we zijn niet meer bang voor alles wat er op ons pad komt. Vol vertrouwen in onszelf en in de wereld.

In het leven gebeuren er dingen waardoor je steeds minder in je eigen kracht staat. Bedenk je maar eens in dat je 4 of 5 jaar oud was en heel hoog kon klimmen in het klimrek. Je voelde je zo sterk en trots! In de jaren daarna ga je je steeds meer aanpassen of voel je minder je kracht door gebeurtenissen, dingen die tegen je gezegd zijn of conclusies die jezelf getrokken hebt.

Je bent die kracht in jezelf verloren en bent buiten jezelf op zoek gegaan om die leegte op te vullen. Je bent bij anderen op zoek gegaan naar liefde, waardering, aandacht en erkenning om te voelen dat je het waard ben. Dit deed je vroeger bij je ouders, maar ook bij vriendinnen en uiteindelijk in de liefde. Het voelt heel om van een ander te horen dat je goed bent zoals je bent, dan heb jij het gevoel dat je er toe doet.

jezelf op 1 zetten

In je kracht komen na een scheiding

Als je te maken hebt gehad met een break-up en/of scheiding, dan moet je opnieuw op zoek naar de balans en naar de kracht in jezelf. Je wordt teruggewezen op jezelf en dat brengt je op vragen zoals: wie ben ik? Wat wil ik in mijn leven? Waar wordt ik gelukkig van? Welke patronen heb ik ontwikkeld? Alles voelt wankel, het voelde zelfs alsof de grond onder je voeten werd weggetrokken. Waar je eerder vaak heb geleund op andere mensen in je leven, moet je het nu zelf gaan doen. En dat is gek.

De oplossing? In je kracht komen!

Wat houdt dat dan in? Voelen dat jij het waard ben. Jezelf omarmen zoals je bent. Jezelf op waarde schatten en dat ook te laten zien aan de rest van de wereld. Als jij in je kracht staat, dan kun je namelijk alles aan. En dat wil je.

Als je nog in de afronding van de scheiding zit, of als er nog een ouderschapsplan moet worden opgesteld of er zijn allemaal praktische en financiële zaken waar je je mee bezig moet houden, dan is het fijn om sterk te staan. In dit proces is het ook fijn om te weten wat jij wilt en dat ook te durven aangeven. Dat hoort ook bij de kracht in jezelf, voor jezelf opkomen!

Hoe kom je weer in je kracht te staan na je scheiding?

  1. Jezelf belangrijk maken

Het eerste wat je mag doen om terug in je kracht te komen is de focus te verleggen op jezelf. Waarschijnlijk heb je altijd klaargestaan voor anderen, ben je heel behulpzaam en help je graag. Dat zijn hele mooie eigenschappen, echt waar! Alleen op dit moment heb jij jezelf nodig. Het is tijd dat jij voor jezelf gaat zorgen en om te zorgen dat het goed met jou gaat. Wat heb jij nodig? Hoe kun jij ontspannen en goed voor jezelf zorgen?

  1. Jezelf omarmen zoals je bent

De goede kanten en de schaduwkanten. Jij bent wie je bent en dat mag je gaan omarmen, in plaats dat veroordelen of constant verwachten dat je gaat veranderen. De ervaringen in jouw leven hebben jou gevormd tot wie je nu bent, met bepaalde overtuigingen, gedragingen en patronen. Jij hebt nu de kans om deze aan te kijken en te veranderen, als je dit wilt. Maar een belangrijke stap daarin is het omarmen van alle kanten van jezelf. Jij bent wie jij bent, en daar mag je trots op zijn!

  1. Uit de slachtofferrol stappen

Tuurlijk is het vervelend wat er is gebeurd en wat je hebt meegemaakt. Jij voelt je een slachtoffer van de situatie en geeft het liefst je ex de schuld van alles. Je voelt je zielig, voor alleen achtergelaten, misschien zelf bedrogen. En dat is vervelend! Alleen in deze slachtofferrol blijven hangen, gaat jou niet helpen. Het is oké om je even zo te voelen, maar op een gegeven mag je jezelf een schop onder je kont geven en verantwoordelijkheid nemen voor jou leven. Je bent niet wat jou overkomt, maar wat je er van maakt. Jullie zaten samen in een relatie, jij had ook een aandeel en jij hebt nu ook een aandeel. Je hebt de rest van je leven nog voor je, dus hoe ga je die besteden?

  1. Wanneer voel jij je goed?

Om in je kracht te komen is het belangrijk dat jij je goed voelt over jezelf. Bijvoorbeeld door het dragen van bepaalde kleding of make-up. Kleding waar jij je goed en krachtig in voelt, geven een bepaalde boost. Deze neem jij dan weer mee je dag in. Zorg dat je steeds vaker dingen gaat doen waardoor jij je krachtig voelt, zodat je steeds vaker die kracht in jezelf kan ervaren. Aan het begin zal dit misschien onwennig zijn, maar wen er maar aan want het gaat je uiteindelijk helpen :).

Om in je kracht te komen na je scheiding is het ook belangrijk dat je verwerkt wat er gebeurd is en in staat bent om te voelen en te doorvoelen. Als je blijft hangen in de overlevingsstand en geen verantwoordelijkheid neemt voor alles wat er in je leven speelt, kun je niet verder groeien. Weet dat dit een proces is, het heeft tijd nodig. Tegelijkertijd geloof ik er in dat je zelf de touwtjes in handen kan nemen en weer kan zorgen dat jouw leven leuk wordt na een scheiding!

Zou je het leuk vinden om in contact te komen met andere vrouwen die ook in een soortgelijk proces zitten? Doe dan een keer mee met een vrouwencirkel.

Wil je het echt goed gaan aanpakken en ben je klaar om jouw leven weer leuk te maken? Lees hier meer over 1-op-1 coaching. Ik begeleid je met liefde om terug in je kracht te komen en los te laten wat er gebeurd is.

Checklist grip op je leven