fbpx

Het advies hoe je moet communiceren met een narcist geldt: Zo min mogelijk of helemaal niet. Als je samen kinderen hebt, een bedrijf runt, een huis wilt verkopen of als je nog in scheiding bent, is dit vaak niet mogelijk. Je MOET wel communiceren met jouw narcistische ex, of je het wilt of niet.

Geen contact meer willen met jouw ex is logisch na alles wat er gebeurd is.

 

Wel contact willen met jouw ex is ook logisch na alles wat er gebeurd is.

Heh?

Dat klinkt misschien heel raar. Aan de ene kant wil je niks liever dan het contact vermijden met jouw narcistische ex. Want als je in contact bent met hem dan raakt het je. Het doet iets met je emoties, het doet iets met je stress level. Het zorgt voor gedoe en dat wil je zo min mogelijk opzoeken. Want ja er speelt al zoveel in jouw leven!

Aan de andere kant wil je heel graag contact hebben met jouw narcistische ex. Je bent namelijk verslaafd geraakt aan het contact met hem. In de relatie heeft hij jou jarenlang bespeeld, gemanipuleerd en afhankelijk gemaakt. Afhankelijk van zijn liefde naar jou toe. Jij wilt nog steeds liefde, aandacht en bevestiging van hem ontvangen, ondanks alles wat er gebeurd is.

Loskomen van je narcistische ex

Loskomen van je narcistische ex is een proces. De eerste stap is de beslissing maken dat je de relatie wilt beëindigen. Dit kan lang duren tot je deze beslissing gemaakt hebt. Eenmaal de beslissing gemaakt, moest je dit nog communiceren. Grote kans dat hij zal proberen jou over te halen, waardoor jij gaat twijfelen aan je beslissing.

Als je eenmaal een punt gezet hebt achter de relatie, schakel je over naar de overlevingsstand. Je moet door, ma  ar je hebt geen idee hoe! Je bent opeens (na zoveel jaar) op jezelf aangewezen. Dit geeft zowel een enorme kracht als angst voor wat er komen gaat.

In het eerste (half)jaar na de break-up is het contact met je ex lastig. Omdat hij jou zal proberen te raken, met zijn woorden, leugens of liefdesverklaringen. Hij doet dit alles om jou in z’n macht te houden en controle op jou uit te oefenen. Omdat jij na de break-up nog aan het afkicken bent jouw verslaving naar hem en het loskomen van je narcistische ex, is dit lastig. Jij reageert op zijn leugens of op zijn trucjes en dat is precies wat hij wilt. Het is dus van belang dat je je leert afsluiten van hem.

Hoe kun je dit dan wél doen vraag je je af?

Afsluiten van hem en verbinden met jezelf

Je kunt leren om je af te sluiten van je narcistische ex, door een onzichtbaar schild op te zetten. Dit schild helpt jou om alles wat jouw ex doet of zegt, jou niet meer of minder raakt. Het komt simpelweg niet meer binnen, doordat jij daarvoor kiest.

In de relatie stond jij altijd wagenwijd open voor hem. Je deed alles wat hij zei en wat hij van je verlangde. Op die manier kon hij jou manipuleren en dat is precies wat hij zal blijven doen. Door jezelf te verbinden met je jezelf kun je je makkelijk afsluiten voor hem. Dit kun je doen als je met hem gaat bellen, mailen of als je hem ziet.

Verbinden met jezelf doe je door een moment voor het contact in te checken bij jezelf. Dit kun je doen door je ogen dicht te doen en vijf keer diep in en uit te ademen. Op die manier maak je verbinding met je lichaam. Visualiseer dan dat je een schild om je heen hebt, die jou beschermt tegen jouw ex. Dit klinkt zweverig en voelt misschien gek de eerste keer. Probeer het maar eens.

Een andere goede oefening is om de powerpose aan te nemen. Dat is je benen op heupbreedte en je armen iets van je lichaam af met gebalde vuisten. Als je in deze pose staat voel je je krachtig en alsof je de wereld aan kan. Dit gaat jou helpen om dicht bij jezelf te blijven in het contact met je ex.

De andere kant: Jouw ex wilt geen contact met jou

Het kan ook zo zijn dat je narcistische ex ervan door is met een andere vrouw en jou links laat liggen. Dit terwijl je eigenlijk heel graag contact wilt helpen, omdat je verslaafd bent aan zijn aandacht, liefde en bevestiging. Je moet afkicken, maar tegelijkertijd wil je niks liever dan iets van hem horen. Als je hem dan wel spreekt, doet hij net alsof er niks aan de hand is en is hij zo gelukkig in zijn nieuwe leven. Weet dat dit maar van korte duur is en dat dit (net als bij jullie relatie) nep is.

Als nog kan de negeermodus van jouw ex pijn doen. Je kunt aan jezelf gaan twijfelen. Ben ik dan echt helemaal niks waard? Hij stapt zo een heel ander leven in, was ons verhaal dan echt waar? Doet hij bij die nieuwe vrouw wel normaal?

Deze gedachten en twijfels zijn normaal. Diep van binnen weet jij het antwoord.

Sterk in je schoenen tegen over jouw narcistische ex

Dat klinkt goed toch? Dat wil je! Ook al voelt het nu nog een stap te ver, het is voor jou ook mogelijk om sterk in je schoenen te staan tegen over jouw narcistische ex.

Wat heb je daar voor nodig? Vertrouwen in jezelf! Voelen dat jij de bom bent en dat hij jou niks kan maken. En ja dat zal hem irriteren want hij wil jou raken en triggeren. Moet je je eens voorstellen hoe fijn het zou zijn als het niet uitmaakt wat jouw narcistische ex wel of niet zou doen? Dat het je gewoon niet uitmaakt?

Ik heb zelf een relatie gehad van zes jaar met een narcist. Nu, een paar jaar na de break-up, ben ik helemaal losgekomen van hem. In het contact met hem heb ik mezelf aangeleerd om sterk te zijn zodat hij mij niet meer zou raken. En het werkte! Ik stond sterk in mijn schoenen en hij daardoor steeds minder. Wil jij dit ook leren?

Plan dan een gratis kennismakingsgesprek om te kijken of en hoe ik jou zou kunnen helpen.